Interim Management Resourcing
 

Aki kézen fog és átvezet: előítéletek és cáfolatok az interim menedzsmentről

Több mint húszéves európai és közel tizenöt éves hazai bevezetés után valójában mennyire ismeri és fogadja el az interim menedzsment megoldást és az interim menedzsereket a gazdasági, üzleti élet? Hol is tartunk a „tűzoltók”, a „bérmenedzserek”, a mai kor munkavállaló „nomádjai” bevetésében, szélesebb körű alkalmazásában? Sok cég, felsővezető és tulajdonos még óvatos és kétkedő, egyre többen viszont szinte már rendszeresen használják ezt a menedzsment megoldást.

A témában írt harmadik cikkemben lássuk az előítéleteket és cáfolatokat! A helyes döntésekhez és állásfoglalásokhoz „fogódzókat” igyekszünk nyújtani.

Európa magasan fejlett ipari országaiban a gazdaság számára az innováció, a mobilitás és az agilitás már évek óta a legdöntőbb sikerfaktoroknak számítanak. Ebből a megfontolásból az interim menedzsment intézménye egyre növekvő szerepet játszik, hiszen azt a lehetőséget nyújtja, hogy általa az aktuális időben és a szükséges időtartamra gyorsan és egyszerűen lehet hiányzó és/vagy speciális menedzser kompetenciákhoz jutni.

Dilemmák és lehetséges válaszok

  • Az interim menedzser magányos harcos, aki nem igazán csapatjátékos.

Ahhoz, hogy hosszabb ideig, több cégnél interim menedzserként hatékonyan dolgozzon valaki, kiemelkedően magas képességekre van szüksége az emberekkel való bánás területén.

  • Az interim menedzserek csak arra az időre keresnek, amíg nem találnak maguknak fix állást.

Az interim menedzserek döntő többsége éppen ezt az önálló munka-és életstílust kedveli, csak nagyon kis részük hagyja magát állandó állásba visszacsábítani.

  • Az interim menedzserek nem igazán ismerik a céget és a speciális iparágat.

A gyakorlat azt mutatja, hogy igen gyorsan bedolgozzák magukat, köszönhetően korábbi tapasztalataiknak hasonló cégeknél és szakmákban, és valóban előremutató megoldási javaslatokat kínálnak.

  • Az interim menedzserek őszbe hajló nyugdíjasok.

Nemzetközi és hazai tapasztalatok is egyértelműen bizonyítják, hogy 40-65 év között minden korosztálynak megvannak a maga képviselői, akik képesek és motiváltak erre a munkára kvalifikálni magukat.

  • Az interim menedzsereket azért alkalmazzák, hogy legyen aki elvégzi a „piszkos” munkát

Ahogy sorozatunk korábbi cikkében bemutattuk, az alkalmazás területe nagyon széles, a helyettesítéstől a cégépítésen keresztül az áttelepítési feladatokig és persze sokszor a „kellemetlen” problémák megoldásáig.

  • Miért nem belsőst alkalmazunk egy feladatra?

Egyszerűen hiányoznak a cégnél a megfelelő kompetenciák vagy a munkatársak leterheltsége már olyan, hogy külsős szakember beállítása szükséges.

  • Veszélyezteti-e az interim menedzser bárki állását?

A meghatározott időre alkalmazott külsős csak addig marad, amíg elvégzi a feladatát, majd elhagyja a céget. Nem áll érdekében állást kapni, tehát senkitől sem veszi el a helyét. FONTOS: Amíg a cégnél van, nem „politizál”, hanem csak dolgozik.

  • Az interim menedzserek „have-beens” (egykori) menedzserek (már kivált topmenedzserek rang és cím nélkül)

Sokuknak lenyűgöző szakmai múltja van, és épp az lehet vonzó egy cég számára, hogy ezeknek a tapasztalatoknak a birtokába jusson.

Friss felmérések egyértelművé teszik, hogy az interim menedzsment, mint stabil és elfogadott lehetőség honosodott meg Európában (Nagy-Britanniában és Franciaországban a cégek lényegesen többet tudnak az interim menedzsmentről, valamint többet használják azt, mint például Németországban) és ma már hasonló pozitív tendenciák figyelhetők meg hazánkban is. Bár még mindig a hiányok rövidtávú áthidalása az elsődleges célja az interim menedzserek alkalmazásának, de egyre növekvő mértékben vetik be az interimeket a változásmenedzsmentben, az újrastrukturálási feladatoknál és speciális projekteknél.

A dilemmákra adott válaszok mögött ott állnak az interim menedzserek, „a tűzoltók”, akik speciális kompetenciákkal és felkészültséggel is („overskill”) rendelkeznek; ezekről lesz szó a sorozat következő cikkében.

Dr. Tóth Tamás, ügyvezető partner, Interim Management Resourcing Kft.