Interim Management Resourcing
 

Mit csinálnak a céges világ tűzoltói?

Milyen helyzetekre, milyen feladatokra vessünk be interim menedzsert? 

A sorozat második részében megnézzük, milyen helyzetekben érdemes és kell interim menedzserre bízni a dolgokat.

„Aki céges folyamatokat tud optimalizálni, az bizonyára alkalmazni tudja bármelyik iparágban, az autóipartól a telekommunikáción keresztül a pénzintézetekig.”

Kovács úr egy interim menedzser, ez azt jelenti, hogy beugrik egy céghez, ha ott váratlanul helyzet van. Ha sürgősen strukturális átalakításra van szükség és éppen nem ért hozzá senki. Ha hirtelen egy váratlanul felszabaduló vezetői pozíciót kell betölteni. Ha a gyártás egy részét egy másik országba kell áttelepíteni. Ha az életben maradás kulcsa, hogy új piacokat kell építeni.

Ezek a „bér-menedzserek” olyanok, mint a „tűzoltók”, ha átalakítási, szanálási, problémaelhárítási vagy gyors növekedéssel kapcsolatos kérdések merülnek fel. Széles skálán találunk ilyen szakembereket, egészen a brutális, un. „piszkos munkát” végző menedzserektől az agyafúrt szakértőkön át az érzékeny all-round menedzserekig, akik az igazi megoldást jelentik a cég számára.

Mikor jöjjön a „tűzoltó”, azaz az interim menedzser?

Az interim menedzser alkalmazási területe korlátlan. Hiszen mindenütt, ahol projektorientált segítségre van szükség, általános tudást és különlegesen specifikus szakmai ismereteket hoz magával. Ha mindez emocionális és szociális intelligenciával párosul, akkor az interim menedzser bizonyára sikeres lesz.

  • Az interim menedzser mint specialista.
  • Az interim menedzser mint CEO vagy CFO.
  • Az interim menedzser mint projektvezető.
  • Az interim menedzser mint krízismenedzser.

Projektre vonatkozó feladatok

outsourcing
cégeladás/vétel
telephely-áthelyezés
tanácsadói koncepciók átültetése
funkcionális feladatok

Különleges feladatok

újrastrukturálás
szanálás
turn-around
telephelybezárás
start-up

„Napi” üzletmenet

hiányok áttekintése
erőforrások erősítése
szakmai know-how kiegészítése

Coaching

utódlás/generációváltás
konfliktusmenedzsment
a vezetőség támogatása
a csapat támogatása

Természetesen az elmúlt évek során a „bevetés” területei átalakultak, fejlődtek. Vessünk egy pillantást arra, hogy napjainkban, nemzetközi felmérések szerint is mely területek használnak elsősorban interim menedzsereket.

Startupok támogatása: Gyorsan növekvő, nemzetközi terjeszkedés és új technológia kihívások előtt álló cégeknél azonnal szükség lehet egy tapasztalattal rendelkező menedzserre.

Kockázati tőke: Megoldásokat nyújt a kockázati tőke szereplői részére – akár a portfóliócégek egyikéről, akár egy felvásárlási, befektetési projekt lebonyolításáról van szó.

Gap management: Szülési szabadság, betegség, elbocsátás vagy kirendelés esetén akár néhány nap múlva munkába állhat az interim.

Változásmenedzsment: Strukturális, portfólió-vagy stratégiai változtatások irányítása: eredményorientált, sok éves felsővezetői tapasztalattal rendelkező interimek segíthetnek az átállásban.

Projekt menedzsment: A napi működéstől eltérő, egyedi projektek vezetése, koordinálása – különösen akkor, ha speciális szakértelmet igényel.

Speciális szakértelem: Speciális szaktudást, tapasztalatot és vezetői gyakorlatot igénylő feladat – akár válságkezelésről, konszolidálásról vagy építésről van szó.

Turnaround/restructuring: A cég átalakulása, felvásárlása, összeolvadása eredményezheti, hogy sürgősen új szakemberre van szükség.

A „know-how-on-time” rendelkezésre bocsátása jelenti a fő siker faktort az interim menedzsment esetében. ”Az interim menedzser”, írja egy neves szakíró könyvében, „emberi megoldás a gazdasági problémákra, ám nem jelent gazdasági megoldást az emberi problémákra”. Olyan helyzetekre, feladatokra célszerű az interim menedzsert bevetni, amikor változtatást tud kezdeményezni és levezényelni, aztán nyugodtan továbbmehet.